Toegankelijkheid

Onze faciliteiten om De Warande toegankelijker te maken

Rolstoelvriendelijk

Rolstoeltoegankelijk toilet

Rolstoeltoegankelijke kleedhokjes

Speciale bestickering voor mensen met een visuele beperking

Extra leuning bij toegang tot bad

Lift voor toegang tot bad

Toegankelijkheid op De Warande

De Warande is een mooi en modern zwemcomplex met binnen- en buitenbaden, speeltuinen en veel groen. Nog steeds staat de toegankelijkheid van het gebouw hoog in het vaandel. Dit gaat verder dan alleen de fysieke toegankelijkheid, De Warande is namelijk écht voor iedereen.  

Het is je misschien al opgevallen… Op diverse plekken verspreid over De Warande zijn fleurige stickers terug te vinden. Deze zijn niet alleen bedoeld om de ruimtes op te fleuren, maar deze stickers helpen mensen met een visuele beperking om toch de weg te vinden op ons Recreatieoord. 

KOO (Klankbordgroep Ongehinderd Oosterhout) heeft aanbevelingen gedaan om de toegankelijkheid van De Warande verder te verbeteren. De aanpassingen zorgen ervoor dat er een duidelijker onderscheid is tussen de deur en de tussenwand. Op toiletdeuren, vaste wanden en glazen (tussen-)deuren zijn markeringen geplaatst zodat deze beter herkenbaar zijn voor mensen met een visuele beperking.

Ook verbeterpunten zoals het aanpassen van de toegang tot de lift in het doelgroepenbad en het plaatsen van een extra leuning zijn aangepakt. Op deze manier zorgen we ervoor dat het bezoek aan De Warande voor iedereen comfortabel verloopt.

Watertemperatuur doelgroepenbad

Voor mensen met een thermische beperking is het belangrijk dat het water niet te koud is. Om die reden is het water in het doelgroepenbad vastgesteld op 32 graden. Het doelgroepenbad is het kleinste binnenbad van Recreatieoord De Warande. 

Vooral voor ouderen, baby’s en peuters en mensen met bijvoorbeeld reuma wordt een watertemperatuur van 32 graden als ideaal gezien. Vindt u 32 graden te warm? Dan biedt De Warande ook de mogelijkheid om in kouder water te zwemmen. Het 25m bad is 28 graden en het 50m bad is 26 graden.

Op De Warande spelen we samen

Samen met de Klankbordgroep Ongehinderd Oosterhout hebben we bekeken wat er zou moeten gebeuren om meer kinderen én volwassenen met een beperking op De Warande te mogen verwelkomen. Zo is er vanaf het seizoen in 2018 meer gelegenheid om samen te spelen tussen kinderen met en zonder beperking.

De oude skelterbaan is omgetoverd tot een rolstoelvriendelijke ‘beleeftuin’, er is een Hippocampe rolstoel beschikbaar op het park, zodat rolstoelafhankelijke kinderen (en volwassenen) in het buitenbad kunnen zwemmen. Ook worden er de nodige aanpassingen gedaan aan toiletvoorzieningen en bijvoorbeeld bewegwijzering. Ook zijn de medewerkers van het Sportbedrijf getraind om zich beter te kunnen verplaatsen in de beleving van mensen met een beperking en hun behoeften.

Vanaf 2018 organiseren we op Recreatieoord De Warande ook jaarlijks een SamenSpeeldag. Tijdens deze dag worden kinderen zonder beperking gestimuleerd om samen te spelen met kinderen met een beperking. Het samenspelen maakt het onderlinge contact makkelijker, waardoor kinderen ook in andere situaties eerder toenadering zullen zoeken tot elkaar.

Er is een speciale flyer gemaakt waarin alle informatie staat over toegankelijkheid. Deze kan je hier lezen.