Zwemles

Nationaal Zwemdiploma C

Met het laatste diploma van het Zwem-ABC, het Nationaal Zwemdiploma C, laat je kind zien een zeer goede conditie te hebben. Je kind beheerst de vaardigheden om op een veilige manier te bewegen en te recreëren in een zwembad met attracties in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en brede sloten/vaarten. Met het Zwemdiploma C heeft je kind helemaal voldaan aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Waarom zwemmen met kleding?

Het doel van het dragen van kleding tijdens het diplomazwemmen is om te laten zien dat je kind zich kan redden met dagelijkse kleding wanneer hij/zij onverwacht in het water terechtkomt. Vandaar dat de kledingkeuze is gebaseerd op kleding die bij dagelijkse bezigheden wordt gedragen, rekening houdend met het Nederlandse klimaat. Dit geldt ook voor de schoenen: plastic-, leren-, katoenen- en sportschoenen zijn toegestaan. Pantoffels en schoenen zonder echte zool zoals slippers en surfschoenen, zijn niet toegestaan.

Kledingeisen Diplomazwemmen Nationaal Zwemdiploma C

Badkleding

Shirt, hemd of blouse met lange mouwen

Lange broek, jurk of rok tot de enkels

Jas met lange mouwen

Schoenen: plastic-, leren- en sportschoenen zijn toegestaan; schoenen zonder echte zool (zoals bijv. surfschoenen) of slippers zijn niet toegestaan.

Vaker oefenen?

Er worden in de schoolvakanties en op zaterdag verschillende activiteiten ingepland. Op deze momenten kan er extra aandacht gegeven worden aan de onderdelen die jouw kind nog moeilijk vindt. De activiteiten zijn optioneel, hiervoor kun je apart inschrijven en betalen. Daarnaast mag je met je zwemlespas natuurlijk altijd oefenen tijdens het recreatief- en familiezwemmen.

Vaardigheden Nationaal Zwemdiploma C

Bij het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C laat je kind zien dat hij of zij:

Basis vaardigheden

Zich met kleren aan, na een onverwachte val in het water, boven water kan oriënteren met watertrappen, een lange afstand kan zwemmen met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl), zich onder water kan oriënteren en ergens doorheen kan zwemmen en zelfstandig uit het water kan klimmen.

Te water gaan

Vanaf de kant kan duiken, zich onder water kan oriënteren, onder water ergens doorheen kan zwemmen en op een veilige plek kan bovenkomen.

Zeer goede conditie

Een zeer goede conditie heeft om met één of meer van de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) een lange afstand te overbruggen.

Zwemslagen

De vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch goed kan uitvoeren over een lange afstand.

Drijven

Met kleren aan naar een drijvend voorwerp toe kan zwemmen en hierop kan drijven om uit te rusten en op de rug kan drijven. Je kind voelt zich vertrouwd in het water.

Water oriëntatie

Kan watertrappen met armen en benen en zich tegelijk kan verplaatsen en je kind kan omschakelen naar drijven op de rug om uit te rusten.

Vragen?