Ons aanbod bewegen op maat

BeweegSaam

BeweegSaam is een vernieuwde vorm van dagbesteding in het zwembad. Een beweegactiviteit in het water voor mensen met een beperking . Onder supervisie van een gespecialiseerde beweeginstructeur en onder één-op-één begeleiding van studenten gaan deelnemers het water in om te bewegen. Het bewegen in warm water houdt de spieren en gewrichten soepel en sterk. De belangrijkste criteria zijn dat deelnemers hulp nodig hebben bij het omkleden en de zwemactiviteiten. Daarnaast is van belang dat de deelnemers ook daadwerkelijk kunnen meedoen met de activiteiten. Eventueel kan in overleg met de huisarts of instellingsarts worden bekeken of deelname verantwoord is. Bij het bad is een brede trap aanwezig om in het water te gaan en een rolstoellift.  Voorafgaand aan het zwemmen of na het zwemmen is er een koffiemoment in Grand Café de Warande waar we gezellig bij elkaar komen voor een praatje met een heerlijk kopje koffie/thee erbij.

Wanneer: Elke donderdag
Tijd: 13:00 tot 13:45 uur en 14:30 tot 15:15
Waar: Doelgroepenbad van Recreatieoord De Warande

Interesse? U kunt ons telefonisch bereiken via 0162-489700 en via de mail beweegsaam@oosterhout.nl. Ook voor meer informatie kunt u bij daar terecht.

Zwemles voor vrouwen

Leren zwemmen zou voor iedereen mogelijk moeten zijn, maar niet iedereen heeft die mogelijkheid op jonge leeftijd gehad. Dit zorgt soms voor lastige situaties, waarbij bijvoorbeeld moeders in het waterrijke Nederland onvoldoende in staat zijn om hun kinderen of kleinkinderen te beschermen. Dit is de reden dat we zijn gestart met vrouwenzwemles.

De lessen vinden plaats in een voor overig publiek afgesloten gedeelte van het binnenbad en zijn geschikt voor alle vrouwen vanaf 18 jaar die willen leren zwemmen of de zwemtechnieken willen verbeteren. Dat de lessen plaatsvinden in een afgesloten gedeelte betekent niet dat de zwemles uitsluitend voor vrouwen van islamitische afkomst bedoeld is, de zwemlessen zijn voor alle vrouwen geschikt dus ook voor vrouwen met ‘watervrees’. De inhoud van de zwemlessen voor vrouwen zijn te vergelijken met gewone zwemlessen, maar worden uitsluitend gegeven door vrouwelijke zweminstructeurs.

Recreatief zwemmen voor vrouwen

Ook dit seizoen organiseren we weer een uur recreatief zwemmen, speciaal voor vrouwen. Je kunt op deze momenten heerlijk zwemmen in het gezelschap van andere vrouwen. Bij deze activiteit is ook ons personeel vrouwelijk en zijn de baden goed afgeschermd. Zo kun je in een veilige en gezellige omgeving onbezorgd sporten en ontspannen. Jongens (tot 6 jaar oud) en meisjes zijn ook welkom. Bij kinderen die nog geen zwemdiploma hebben is 1-op-1 begeleiding verplicht. Zien we je binnenkort?

Belangrijk om te weten

  • Vrouwen en kinderen die geen zwemdiploma hebben zwemmen alleen in het ondiepe deel van het 25 meter bad of in het doelgroepenbad
  • Kinderen zijn welkom, voor jongens geldt: tot de leeftijd van 6 jaar oud.
  • Voor kinderen die geen zwemdiploma hebben is 1-op-1 begeleiding in en rondom de baden verplicht. Jullie kunnen samen zwemmen in het ondiepe deel van het 25 meter bad (1.21 meter) of in het doelgroepenbad (90 cm);
  • Je kunt vanaf 10 minuten voor aanvang de kleedkamers in. Na het zwemmen kun je nog 15 minuten gebruik maken van de kleedkamers, daarna begint de volgende activiteit;
  • Volg de aanwijzingen van de toezichthouder altijd op.

Zwemmen met psychische problematiek

Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat sporten, en met name zwemmen, een positief effect heeft op mensen met psychische problematiek. Veel mensen met psychische klachten lukt het echter niet om het sporten zelfstandig op te pakken. Soms doen ze wel een poging maar stoppen weer snel omdat de ‘mentale’ afstand tot het zwembad te groot is.

Binnen de Gemeente Oosterhout wordt er geëxperimenteerd met nieuwe vormen van zorg en ondersteuning om zo de gezondheid, vitaliteit en welzijn van inwoners te versterken. Dit doet men vanuit het concept positieve gezondheid, waarin gezondheid wordt gezien als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Om die reden hebben zorgverlener Impegno en Sportbedrijf Oosterhout de handen ineen geslagen en zijn zij begin september gestart met een nieuw initiatief. Hierbij wordt mensen met psychische problematiek de mogelijkheid geboden onder begeleiding van professionals uit de geestelijke gezondheidszorg te zwemmen.

De zwemactiviteiten vinden iedere donderdagmiddag plaats tussen 12:15 uur en 13:15 uur. Men kan in dit uur rustig banenzwemmen, er is altijd begeleiding aanwezig. Deelnemers aan het project mogen 3 maanden kosteloos zwemmen, na 3 maanden betaal je de reguliere entreeprijs, de begeleiding blijft echter beschikbaar. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, je:

  • herkent jezelf in de beschreven doelgroep;
  • hebt een Wmo beschikking (begeleiding individueel 18+);
  • bent fysiek gezond of beschikt over een verklaring van de huisarts die deelname ondersteunt.

Wil je meer informatie over dit project of wil je je aanmelden, neem dan contact op met Sabrina van Gorp via s.vangorp@impegno.nl of 06-13445633 

 

Op De Warande spelen we samen

Samen met de Klankbordgroep Ongehinderd Oosterhout hebben we bekeken wat er zou moeten gebeuren om meer kinderen én volwassenen met een beperking op De Warande te mogen verwelkomen. Zo is er vanaf het seizoen in 2018 meer gelegenheid om samen te spelen tussen kinderen met en zonder beperking.

De oude skelterbaan is omgetoverd tot een rolstoelvriendelijke ‘beleeftuin’, er is een Hippocampe rolstoel beschikbaar op het park, zodat rolstoelafhankelijke kinderen (en volwassenen) in het buitenbad kunnen zwemmen. Ook worden er de nodige aanpassingen gedaan aan toiletvoorzieningen en bijvoorbeeld bewegwijzering. Ook zijn de medewerkers van het Sportbedrijf getraind om zich beter te kunnen verplaatsen in de beleving van mensen met een beperking en hun behoeften.

Vanaf 2018 organiseren we op Recreatieoord De Warande ook jaarlijks een SamenSpeeldag. Tijdens deze dag worden kinderen zonder beperking gestimuleerd om samen te spelen met kinderen met een beperking. Het samenspelen maakt het onderlinge contact makkelijker, waardoor kinderen ook in andere situaties eerder toenadering zullen zoeken tot elkaar.

Er is een speciale flyer gemaakt waarin alle informatie staat over toegankelijkheid. Deze kan je hier lezen.