Zwembad Arkendonk bij Omroep Brabant

Op vrijdag 21 december, Sloop of Hoop op Omroep Brabant vanaf 18:00 uur elk uur herhaald.

Een zwembad zonder water is als een stadion zonder tribunes. Zo ook het zwembad de Arkendonk in Oosterhout. Het is er nog wel maar het dient nergens meer voor. Terwijl het lijkt alsof er alleen nog maar water in het diepe hoeft te lopen zodat de zwemmers vervolgens vandaag nog een duikje kunnen nemen.

Ruud Honselaar werkte 31 jaar bij de technische dienst en voelde zich destijds als een machinist zonder trein. Hij zag er kinderen hun eerste waterslagen maken, opgroeien en later terugkomen als ouders van kinderen die wederom zwemles kregen. Jan Gelling was vanaf 2004 bedrijfsleider. Alsof ze weer thuis komen lopen beide mannen mijmerend over vervlogen hoogtijdagen door een leeg gebouw dat vroeger goed was voor 120.000 bezoekers per jaar. In 2013 werd na 40 jaar de stop eruit getrokken. Wat rest is een aan de buitenkant nogal lelijk bouwsel met binnen heel veel tegeltjes en twee kuilen. Het gebouw staat middenin een woonwijk en is onderdeel van sportcentrum Arkendonk.
Beide mannen zijn razend benieuwd wat er van te maken is. Stiekem zouden ze het zonde vinden als er uiteindelijk geen goede ideeën voor hergebruik opborrelen.

Moet dit zwembad behouden blijven of rest alleen de sloopkogel? In het TV-programma Sloop of Hoop van Omroep Brabant denken studenten creatief mee over die vraag.